Sykkel på pilegrimsleden ut av Oslo!

Stadig flere ønsker også å sykle på pilegrimsleden. Vi anbefaler i utgangspunktet ikke sykkel da leden er tilrettelagt for vandrere, særlig vil enkelte områder være vanskelige å passere. Her publiserer vi en liten rapport fra Øyvind Wold som både peker på utfordringer og muligheter!

Her følger rapport og bilder fra Øyvind Wold:

«… Tiden har ikke gitt meg en åpning for langtur ennå - men nå har jeg i det minste fått syklet fra Middeladerparken [startstedet for Gudbrandsdalsleden] til Aaraas pilgrimsherberge, sammen med to andre. Kanskje er det mange andre som har gjort det samme, uansett, her følger en liten rapport.

Målt distanse: 21,4 km (inkl noe feilsykling ved Valle Hovin og ved Alna kirkegård)
Sykkel/gangtid:  2:15 timer

Leden bød på flere overraskelser, ikke minst at vi havnet i et område av Oslo jeg aldri hadde vært før, gjennom Høybråten. Overraskende grønt og fredelig i forhold til hva jeg hadde trodd. Generelt synes jeg de som har lagt leden har vært flinke til å finne grøntdrag og fine småveier, det er kun det korte strekket forbi Alnabru som kan kalles lite trivelig.

Merkingen var kanskje det vi var mest usikre på, og hadde lastet ned gpx-spor for ruta for sikkerhets skyld. Jeg jobber selv med merke/skilt-problematikk i Syklistenes Landsforening, og ble meget positivt overrasket over frekvensen og plasseringen av merkene. De få gangen vi rotet oss bort, var det kun fordi vi var for opptatt med å snakke sammen - det skyldest ikke manglende merking.

Ruta over Gjelleråsen er et kapittel for seg. Vilt bratt, og litt trolsk, en flott skogopplevelse og en stor kontrast til boligfeltene vi nettopp hadde syklet gjennom. Motbakkene opp mot toppen av åsen er imdidlertid ikke mulig å sykle, mye og tildels grov stein, så her ble det å trille. Vi hadde minimalt med bagasje så det var ingen stor utfordring, å ta seg fram. Om man kommer med mye bagasje på sykkelen, blir det en annen sak,  da må man regne å jobbe en del i de bratteste partiene for å få med sykkelen. Dette er nok ikke aktuelt for andre enn de som er veldig glad i å sykle. Nedkjøringen mot Lahaugmoen kan delvis sykles, selv med hybridsykkel. Flere fine svaberg her.

Alt i alt var leden ut av Oslo en opptur å sykle, og har definitivt gitt mersmak! …

mvh Øyvind Wold»

Se ellers vår informasjonsside om sykling langs leden, trykk her.