Utsending av pilegrimer på langvandring!

Søndag 18. juni ble langvandrerne sendt av gårde. Etter utsending av biskop og kulturminister fikk de stort vandringsfølge første dagen!

(Alle foto: © Petter Kirkemo)

Jubileumsår og jubileumsvandring – 20 år siden leden ble åpnet

Det er i år 20 år siden kronprins Haakon åpnet pilegrimsleden mellom Oslo og Trondheim. Det som er selve høydepunktet for pilegrimlivet i Norge, «langvandringen», ble derfor i år markert på en særskilt måte ved at både kultuminister og biskop var med å sende pilegrimene av gårde! Omlag 100 mennesker var tilstede på utsendelsesseremonien i ruinene av Hallvardskatedralen i Gamlebyen i Oslo, dette er startstedet for Gudbrandsdalsleden (Oslo-Trondheim), her er det også den første milesteinen står som forteller at det er 643 km til Trondheim. Musikanter fra Løren skolekorps deltok.

Se oppslag på regjeringens hjemmeside, trykk her.

Etter utsendelsesseremonien var det, tradisjonen tro, fotografering av pilegrimene ved milestenen. Vandringen gikk så videre til Østre Aker kirke. På avstand ble vi møtt av kirkeklokkene som et første tegn på velkomst, fremme ved kirken ventet sokneprest Svein Helge Rødahl, ansatte og mennesker fra menigheten med varme wiener-pølser i lompe, vann og saft, så kaffe og vafler. Et svært hyggelig møte! Dernest gikk vandringen videre mot Furuset. Ved foten av Gjelleråsen ble vi så møtt av Jan Arne Tangerud, Groruddalen Historielag, som fulgte oss opp til høyste punkt og fortalte om natur, kultur og historie på spennende vis underveis. En på alle måter flott dag!